Palvelukartan upotusohjeet

Palvelukartan yksittäisiä näkymiä voi upottaa osaksi mitä tahansa verkkosivua.

Mitä tarkoittaa upotus?

Upotus (Embed-ominaisuus) tarkoittaa, että video, tiedosto tai muu esitys voidaan “upottaa” koodin avulla toiselle internet sivulle. Upottamisen avulla voidaan haluttua kohdetta tarkastella täten suoraan valitulta samalta sivulta, sen sijaan että katselija siirtyy toiselle sivulle.

Mitä tarkoittaa ID?

ID (identifier , suomeksi tunniste) tarkoittaa tietojenkäsittelyssä annettavaa yksilöllistä tunnistetta. Esimerkiksi henkilötunnus on numeromuotoinen tunniste.

Asiasanalista

Asiasanojen lista upotuksia varten. Asiasanoista käytetään myös nimeä palvelut tai palvelusanat. Löydät kaikki asiasanat listattuna yhdeltä sivulta.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Palvelukartan upotustyökalu

Kun kartta on haluamassasi näkymässä, klikkaa sivun oikeassa yläkulmassa olevaa “Karttatyökalut” painiketta.

Palvelukartan karttatyökalut

Karttatyökaluista löytyy upotustyökalu.

Palvelukartan upotustyökalu

Upotustyökalun avulla pääsee esikatselemaan, miltä valittu näkymä upotettuna versiona näyttää.

Voit myös säätää upotuksen kokoa ja muita asetuksia. Lopuksi voit kopioida sivun alalaidassa olevan upotuskoodin osaksi haluamaasi sivua.

Palvelukartan upotustyökalu ja URL:in kopiointi.

Mahdolliset upottettavat näkymät

Tässä ohjeessa listataan esimerkkejä mahdollisista upotettavista kohteista. Esimerkeissä kuvataan URL-osoite, jolla upotus muodostetaan. Mallia URL-osoitteen käytöstä upottamisessa voi ottaa Palvelukartan upotustyökalun upotuskoodista: https://palvelukartta.hel.fi/fi/embedder/

Ohjeita

Upotusparametrit

Näillä yleisillä URL-parametreilla voidaan määrittää upotuksen asetuksia. Nämä voidaan myös määrittää Palvelukartan upotustyökalussa.

Taustakartta

Kaikissa upotusnäkymissä voi käyttää seuraavia valinnaisia query-parametreja URL-osoittessa. Osa parametreista löytyy myös upotustyökalusta visuaalisena.

ParametriOletusarvoKuvausArvot
mapservicemaptaustakarttaservicemappalvelukartta
accessible_mapsuurikontrastinen kartta
ortographicortografinen ilmakuva

Kaupunki

Kaupungit vot rajata asettamalla city parametrin. Jos parametria ei aseteta oletusarvoisesti rajausta kaupunkien mukaan ei tehdä. city=helsinki,espoo,kauniainen

ParametriOletusarvoKuvausArvot
cityemptycity parametrilla voi rajata minkä kaupungin alueella toimipisteitä näytetään. Arvot toimivat listana joka erotellaan pilkulla esim. espoo,vantaa. Jos arvoa ei anneta rajausta ei tehdä ja kaikki toimipisteet näkyvät.helsinkihelsingin toimipisteet
espooespoon toimipisteet
kauniainenkauniaisen toimipisteet
vantaavantaan toimipisteet

Alueellinen rajaus

Jos kartan haluaa rajata tiettyyn alueeseen, siihen voi käyttää bbox-parametria, joka määrittää koordinaatteina halutun alueen kartalla.

ParametriOletusarvoKuvausArvot
bboxkartan rajat WGS-koordinaatteina, esim. 60.14294,24.83800,60.20365,24.99757

bbox-parametrin karttarajaus tulkitaan niin, että upotuksen on pidettävä sisällään vähintään määritellyt parametrit, mutta upotuksen koosta ja muodosta riippuen se voi sisältää laajemmankin alueen.

Toimipisterajaus

Niissä upotusnäkymissä, joissa URL-osoite ei muulla tavoin määrää näytettäviä toimipisteitä, voidaan lisäksi käyttää seuraavaa parametria.

ParametriOletusarvoKuvausArvot
levelnonemitä toimipisteitä näytetäänallkaikki
noneei mitään
commonyleisimmät julkiset palvelut

Arvoa all kannattaa välttää, sillä erilaisia toimipisteitä tulee helposti kartalle liikaa. Yleisimmät julkiset palvelut ovat koulut, terveysasemat ja päiväkodit.

Toimipistelistan näyttäminen upotuksessa

Upotuksessa näkyvät toimipisteet voidaan myös näyttää listana upotuksen sisällä kartan vieressä. Tämä mahdollistaa upotuksen tiedon saamisen saavutettavasti apuvälineiden avulla. Listan näyttäminen onnistuu parametrilla show_list=true Esimerkiksi:https://palvelukartta.hel.fi/fi/embed/search?q=kirjastot&show_list=true

Toimipisteiden piilottaminen

Jos toimipisteet haluaa piilottaa onnistuu se units=none parametrilla

HSL pysäkkien näyttäminen

Jos HSL pysäkit halutaan näyttää upotuksessa voi ne asettaa näkyväksi asettamalla parametrin transit=1. Oletusarvoisesti pysäkkejä ei näytetä upotuksissa ja pysäkit näkyvät parametrinkin kanssa vain lähelle kohdistetuissa näkymissä.

Muista!

Kopioi teksti täältä: https://github.com/City-of-Helsinki/servicemap-ui/wiki/Uusi-upotusohje-WIP

Taustakartta: ALT teksti

Kaupunki: ALT teksti

Alueellinen rajaus: ALT teksti

Toimipisterajaus: ALT teksti